Această secțiune conține articole preluate din surse de încredere! 

ONU se implică în lupta contra dezinformării de pe platformele digitale
| NewsletterPreluari |
Lansat recent sub auspiciile Secretarului general al ONU, raportul despre lupta împotriva dezinformării de pe platformele digitale își propune să schițeze cadrul inițial al viitorului Cod de conduită al Națiunilor Unite pentru integritatea informațiilor pe platformele digitale. Codul va fi un set de principii pe care guvernele, platformele digitale și alte părți interesate le vor implementa pe bază voluntară.
Migrația consumatorilor de știri: De la Facebook la TikTok, Instagram și Snapchat – vezi detalii surprinzătoare din raportul Universității Oxford
| Preluari |
Raportul a mai constatat că 56% dintre respondenți își fac griji în privința propriei abilități de a identifica ceea ce este real și fals pe internet, atunci când vine vorba de știri. Cei care spun că folosesc în principal rețelele sociale ca sursă de știri sunt și cei mai îngrijorați în privința dezinformării.
BBC își lansează propriul serviciu specializat de fact-checking BBC Verify, cu o abordare nouă față de public
Noul serviciu de fact-checking, al prestigioasei televiziuni publice britanice, va avea și un rol public important: acela de a demonstra audienței cum își procură trustul informațiile, cum le verifica și cum le utilizează. Cu alte cuvinte, BBC Verify va arăta publicului activitatea din culise a jurnalismului profesionist, aceea a muncii de investigație, de procurare și verificare a surselor informațiilor ce urmează a fi prezentate.
O analiză a AFP (Agence France-Presse) despre cum se scrie un articol de fact-checking
AFP, una dintre agențiile de presă cele mai vechi și prestigioase la nivel global, are un serviciu web dedicat special fact-checking-ului. Sophie Nicholson, editor-șef adjunct al AFP Fact Check, a împărtășit câteva sfaturi, jurnaliștilor de pretutindeni care se ocupă de acest aspect, despre cum se realizeaza un fact-checking cat mai precis si eficient.
Trei recomandări pentru jurnaliști în confruntarea cu dezinformarea
| Preluari |
În era digitală și a Inteligenței Artificiale, dezinformarea reprezintă o amenințare tot mai mare, iar jurnaliștii au un rol crucial în combaterea acestui fenomen. Trei recomandări se desprind din practica de până acum: adaptarea la specificul socio-cultural al audienței, adaptarea la obiceiurile de atenție ale acesteia și concentrarea pe comunitățile locale.
Cum pot evita jurnaliștii riscul amplificării știrilor false
O întrebare legitimă pe care ar trebui să și-o adreseze orice jurnalist înainte de a publica ceva este dacă prin raportarea, în scopul dezmințirii, a unor știri false sau teorii ale conspirației, este posibil să le amplifice efectul și să expună publicul la noi informații false.
Cum se adaptează fact-checkerii la era Chatbot-urilor
Într-o democrație, mass media, cercetătorii din mediul academic și organizațiile specializate în fact-checking sunt în centrul eforturilor de combatere a dezinformării. Factorul uman rămâne astfel important în activitățile de fact-checking, iar când acesta se cuplează și cu beneficiile oferite de tehnologie, propaganda, dezinformarea, operațiunile de influență pot fi mai repede și mai ușor detectate și combătute.