OBIECTIVELE PROIECTULUI FACTBOOST

Proiectul FACTBOOST are ca scop creșterea calității actului jurnalistic prin consolidarea abilităților jurnaliștilor de verificare a faptelor, crearea unei comunități mixte de jurnaliști și experți internaționali și prin oferirea unei multitudini de resurse educaționale.

Vrem să ajutăm jurnaliștii să aibă acces la cât mai multe informații, instrumente și tehnici prin care să-și optimizeze eforturile de a evita fenomenul dezinformării, fenomen ce acaparează toate statele democratice, punând în pericol însăși rolul mass-mediei.

Evil cannot create anything new, they can only corrupt and ruin what good forces have invented or made.
- JRR Tolkien
FACTBOOST - CE OFERIM ?

O societate democratică are la bază un domeniu jurnalistic liber și bine pregătit. În cadrul proiectului ne concentrăm eforturile pentru ca jurnaliștii să aibă parte de:

  • Resurse educaționaletem
  • Acces la bune practici internaționale
  • Acces la evenimente online din sfera fact-checking


Principalul rezultat al acestui proiect este de a contribui la apetitul de verificare a informațiilor din societatea democratică, oferind reprezentanților organizațiilor de știri mai multe abilități, instrumente și competențe pentru a face față fenomenului dezinformării.


2webinarii-chris-montgomery-smgTvepind4-unsplash


WEBINARII


Webinarii online cu experți internaționali dornici să
 împărtășească metode și bune practici în verificarea validității surselor

Citește în continuare
workshop-pexels-fauxels-3183197
 

WORKSHOP


Workshop-uri online în care ne vom uita mai atent la ce instrumente pot fi folosite pentru a aplica principiile fact-checking-ului și a combate dezinformarea
Citește în continuare
resurse educationale


RESURSE EDUCAȚIONALE


Resurse educaționale de tipul articolelor, analizelor,rapoartelor și ghidurilor internaționale
Citește în continuare
Al 4lea webinar FactBoost
By admin | |
The activity is part of the initiative "FactBoost - Strengthening the fact-checking skills of journalists", a project implemented with the support of the European Media and Information Fund (EMIF), set up by the European University Institute and the Calouste Gulbenkian Foundation. Through the FactBoost initiative, the Eurocomunicare Association aims to contribute to the strengthening of journalists' fact-checking skills by creating a mixed community between journalists (experienced and early career) and international experts in combating disinformation and fact-checking.
Raport de cercetare FactBoost
By admin | |
Echipa experților FactBoost a ținut de-a lungul proiectului un număr de 5 workshop-uri cu audențe diverse: jurnaliști, membrii ai organizațiilor non-guvernamentale, experți media și din comunicare și chiar cu potențiali viitori jurnaliști, precum studenții de la facultățile de profil (comunicare și/sau jurnalism).
Workshop și planul de workshop
By admin | |
Echipa experților FactBoost a ținut de-a lungul proiectului un număr de 5 workshop-uri cu audențe diverse: jurnaliști, membrii ai organizațiilor non-guvernamentale, experți media și din comunicare și chiar cu potențiali viitori jurnaliști, precum studenții de la facultățile de profil (comunicare și/sau jurnalism).
Stația Spațială Internațională este reală, contrar afirmațiilor false că ar fi doar un trucaj
By admin | |
Ce s-a spus: Pe rețelele sociale au început să circule zvonuri conform cărora ar exista fotografii care demonstrează că Stația Spațială Internațională se află de fapt într-o piscină la sol, și nu în spațiul cosmic. Afirmația a fost postată pe o pagină de Instagram care promovează cunoscuta teorie a conspirației că Pământul este plat.
Planul secret al lui Rockefeller de a controla omenirea – o teorie falsă dar populară pe rețelele sociale
By admin | |
Ce s-a spus: Pe rețelele sociale circulă o teorie a conspirației sub forma unui reel pe Facebook, țesută în jurul unui presupus plan secret despre controlul populației lumii care ar fi fost scris de John D. Rockefeller. Clipul a fost distribuit de peste 22.000 de ori.
Papa Francisc nu a propus reducerea urgentă a populației ca măsură pentru combaterea crizei climatice
By admin | |
Ce s-a spus: Papa Francisc și fostul președinte al SUA, Bill Clinton, solicită depopularea urgentă a planetei ca măsură pentru combaterea crizei climatice.
Teorie a conspirației despre Prințesa Diana care ar trăi de fapt sub identitatea Melaniei Trump
By admin | |
Ce s-a spus: Potrivit unei postări de pe Facebook ce s-a viralizat, Prințesa Diana „e încă în viață” și ar fi de fapt Melania Trump. Postarea conține și clipuri din interviuri vechi pe care Diana le-a acordat, cum ar fi unul în care spunea că „a făcut multă muncă incognito, fără nicio atenție din partea presei”.