DESPRE ECHIPA FACTBOOST
MISIUNE: Strengthening the fact-checking skills of journalists

În România, verificarea faptelor nu este încă implementată ca o etapă fundamentală în procesul jurnalistic și nu dispune de proiecte centrate pe susținerea jurnaliștilor în acest demers.

Conceptul proiectului se concentrează pe crearea de resurse care pot promova dezvoltarea abilităților și schimbul de bune practici între jurnaliști și experții în domeniul verificării faptelor. O parte esențială a proiectului o reprezintă dezvoltarea unei comunități internaționale și creșterea calității actului jurnalistic prin oferirea de informații, instrumente și metode ce pot fi folosite de jurnaliștii români.

Jurnaliștii și verificatorii de fapte din România au nevoie de resurse și de oportunități pentru a avea acces la rețele internaționale sau la experți care să abordeze aceste subiecte, adaptat la nevoilor lor.

Proiectul are ca scop consolidarea competențelor de fact-checking ale jurnaliștilor prin crearea unui cadru mixt de comunitate între jurnaliști (cu experiență și la început de carieră) și experți în combaterea dezinformării și verificarea faptelor. Pentru a realiza acest lucru, activitățile proiectului vor:

  • Furniza informații, analize, rapoarte și materiale educaționale care să răspundă diferitelor nevoi ale grupurilor țintă. Acestea vor fi create în principal de echipa de proiect, cu contribuții valoroase din partea rețelelor globale de verificatori de fapte

  • Susține dialogul cu experți internaționali prin intermediul webinariilor. Jurnaliștii și specialiștii media pot interacționa cu speakerii și pot discuta studii de caz și informații aplicate care să îi ajute în actul jurnalistic

  • Ajuta la înțelegerea instrumentelor digitale ce pot fi folosite pentru a eficientiza și optimiza verificarea surselor, autorilor și veridicitatea informațiilor, în cadrul mai multor workshop-uri online adresate jurnaliștilor, experților media, persoanelor din ONG-uri și studenților la specializarea Jurnalism

  • Facilita schimburile de bune practici și colaborări valoroase între diferite arii jurnalistice în interiorul comunității online

ECHIPA

Noi suntem Asociația Eurocomunicare, un hub creativ de analiză, consultanță și training în domeniul comunicării din mediul online. Ariile de interes pentru activitățile noastre se focalizează pe: media digitale, mainstream media, comunicare strategică, combaterea dezinformării în mediul online, alfabetizare media și implementarea de proiecte europene.

Interesul pentru crearea unei societăți democrate educate și reziliente ne-a condus să ne concentrăm eforturile spre a le oferi jurnaliștilor din România cât mai multe instrumente și oportunități pentru a optimiza actului de verificare a validității surselor (fact-checking). Echipa proiectului nostru este formată din experți entuziaști să faciliteze schimburile de bune practici, să ofere materiale educaționale și să ofere acces la know-how-ul experților internaționali în fact-checking și combatere a dezinformării. 

Pentru mai multe detalii despre ceea ce facem, ne găsiți la: https://www.eurocomunicare.ro/