WEBINAR  FACTBOOST

DAN LUCA

Dan Luca își desfășoară activitatea în Bruxelles de 25 de ani. Lucrează în domeniul afacerilor europene, obtinând in 2008 titlul de Doctor în Relaţii Internaţionale și Studii Europene cu specializarea Comunicare. Prezintă cursuri academice despre tehnicile de comunicare, stakehoderii UE și inovație în media la ULB Bruxelles, KU Leuven și SNSPA. Cartea sa de referință este „Mapping the Influencers in EU Policies”. Este în prezent vicepreşedintele trustului de presă pan-european EURACTIV. 

DanLUCA

S-a încheiat primul webinar din seria „FactBoost – metode si bune practici”! Expertul în relații internaționale și Vicepreședinte al Euractiv, Dan Luca, ne-a oferit o imagine de ansamblu a jurnalismului de la Bruxelles și ce bune practici pot fi transpuse și în spațiul românesc.

Lăsăm mai jos o serie de idei-cheie ale webinar-ului de astăzi:

  • În prezent, jurnaliștii trebuie să știe cum să navigheze cea de-a patra revoluție din jurnalism, reprezentată de digitalizare accelerată. Odată ce trec de la print, radio, televiziune și ajung pe rețelele sociale, jurnaliștii trebuie să stăpânească noi tehnici de comunicare, să dezvolte abilități noi pentru a face față fenomenului dezinformării și trebuie să își dezvolte o lentilă strategică prin care să comunice cu audiența și cu stakeholderii.
  • Extrapolând principiul celor trei surse de informare pentru scrierea materialelor media, jurnalistul trebuie să aibă în vedere trei voci importante: societatea civilă, instituțiile publice și reprezentanții industriilor. Perspectiva jurnalistică trebuie să se lărgească și să fie „decriptată” pe înțelesul audienței.
  • Este fundamentală proactivitatea jurnaliștilor în profesionalizarea lor (participarea la training-uri, webinarii, schimburi de bune practici, crearea parteneriatelor naționale și internaționale cu alți jurnaliști sau organizații media).
  • Tendința este spre o eficientizare a jurnalismului (inclusiv bazată pe noile tehnologii), pe interesul pentru materiale multimedia și spre crearea unui model de business sustenabil, care să ofere cât mai puține breșe dezinformării sau politizării discursului mediatic.

Dacă vreți să aflați mai multe despre Dan Luca și activitatea sa, va lăsăm mai jos ultimul articol pe care l-a scris, referitor la subiectul webinar-ului de astăzi:
http://casaeuropei.blogspot.com/…/dan-luca-articol-semnat-i…


Proiectul FactBoost este implementat cu sprijinul #EMIFund.
#webinar #factboost #factchecking #jurnalisti #bestpractices #dezinformare #UE