Logo_now
Videoclipul de artă alimentară, incorect etichetat ca fiind „carne crescută în laborator” de Bill Gates
Pe rețelele sociale a circulat un videoclip prezentând o „copană crescută în laborator" mișcându-se în mod neobișnuit, sugerând că ar reprezenta carne sintetică produsă de Bill Gates. Postările făceau referire la advocacy-ul lui Gates pentru trecerea țărilor bogate la carnea sintetică, ca parte a unei strategii de reducere a emisiilor de carbon, o idee prezentată într-un interviu din 2021 cu MIT Technology Review legat de cartea sa "How to Avoid a Climate Disaster".

Ce s-a spus: Pe rețelele sociale a circulat un videoclip prezentând o „copană crescută în laborator" mișcându-se în mod neobișnuit, sugerând că ar reprezenta carne sintetică produsă de Bill Gates. Postările făceau referire la advocacy-ul lui Gates pentru trecerea țărilor bogate la carnea sintetică, ca parte a unei strategii de reducere a emisiilor de carbon, o idee prezentată într-un interviu din 2021 cu MIT Technology Review legat de cartea sa "How to Avoid a Climate Disaster".

Picture20

Ce s-a confirmat: Clipul respectiv a fost creat de artistul Russel Cameron, cunoscut pentru videoclipurile sale cu mâncare mișcându-se în mod neobișnuit, și nu are legătură cu carnea alternativă promovată de Bill Gates. Cameron, un artist auto-didact din New York, își descrie arta ca fiind „emoțională întunecată și oarecum neliniștitoare". Un purtător de cuvânt al Fundației Bill & Melinda Gates a confirmat că presupunerea că videoclipul arată carne produsă de companiile în care Gates a investit este falsă.

Narative false promovate: În acest caz, narativul principal promovat are legătură cu așa zișii globaliști care vor să ne controleze viețile și să ne subjuge.  

Concluzii: Dezinformarea privind videoclipul lui Cameron subliniază rapiditatea cu care conținutul artistic poate fi greșit interpretat și etichetat în mod eronat ca dovadă a unor teorii conspirative sau campanii de dezinformare. Aceasta demonstrează importanța verificării surselor și contextului înainte de a trage concluzii, mai ales în privința subiectelor sensibile cum ar fi alimentația alternativă și schimbările climatice.

Sursele noastre de fact-checking:

Reuters Fact Check: Fact Check: Video creator’s food art mislabeled as Bill Gates’ lab-grown meat

Deviantart.com: Biografia artistului Russel Cameron pe DeviantArt

Greenqueen.com: Meat & Misinformation: How Social Media Conspiracy Campaigns Are Fueling The Fight Against Alt-Protein