Logo_now
Luna nu este o reflexie a Pământului, ci un corp ceresc distinct. Vezi de unde a pornit confuzia
Pe TikTok circulă un clip care susține că Luna este o reflexie a Pământului. În acest clip, o persoană folosește o torță și o rășină semisferică pentru a ilustra cum două puncte de lumină, reprezentând Soarele și Luna, se mișcă împreună. Clipul a acumulat sute de mii de vizualizări, sugerând că Luna și Soarele sunt reflexii ale unei alte surse de lumină.

Ce s-a spus: Pe TikTok circulă un clip care susține că Luna este o reflexie a Pământului. În acest clip, o persoană folosește o torță și o rășină semisferică pentru a ilustra cum două puncte de lumină, reprezentând Soarele și Luna, se mișcă împreună. Clipul a acumulat sute de mii de vizualizări, sugerând că Luna și Soarele sunt reflexii ale unei alte surse de lumină.

Ce s-a confirmat: Specialiștii și agenții spațiale precum NASA au confirmat că Luna nu este o reflexie a Pământului, ci un satelit natural care orbitează în jurul Pământului. Fenomenul de "earthshine", reflectarea luminii solare de pe Terra către Lună, este observabil, dar nu susține teoria că Luna este o reflexie a Pământului. În plus, cercetările științifice subliniază că, deși putem vedea uneori reflexia Terrei pe partea întunecată a Lunei, acest lucru nu implică nicio legătură cu teoriile conspirative despre flat Earth sau Luna ca o reflexie a Pământului.

Narative false promovate: Narativele false care prezintă Luna ca o reflexie a Pământului nu doar că stimulează curiozitatea și confuzia, dar și scad încrederea publicului în știință, susținând în același timp teorii conspiraționiste.

Concluzii: Afirmațiile din clipul viral sunt false și nu reflectă realitatea științifică. Luna este un corp ceresc distinct, iluminat de Soare, nu o reflexie a Pământului. În timp ce "earthshine" este un fenomen real, nu susține teoria că Luna este o reflexie.

Sursele noastre de fact-checking:

Reuters.com: Fact Check: The moon is not a reflection of Earth

Nasa.gov: Why Can You See the Moon During the Day? We Asked a NASA Scientist: Episode 19

Theguardian.com: Starwatch: Earthshine lends the moon a glow