Logo_now
Președintele Zelenskyy și zvonurile false despre bogăție
În contextul raportului CDC privind creșterea ratei mortalității infantile în SUA, au apărut speculații în spațiul online care sugerează o posibilă legătură între această creștere și vaccinarea împotriva COVID-19. Postările pe rețele sociale, inclusiv pe platforme precum Instagram și Facebook, au prezentat afirmații nebazate pe dovezi care implică vaccinurile ca motiv principal al acestei creșteri. Aceste postări au luat amploare, alimentând un sentiment de îngrijorare și confuzie în rândul publicului, în pofida lipsei de dovezi științifice care să susțină aceste afirmații. Narativele au fost întărite prin asocierea selectivă a titlurilor de știri și conținutului media, creând astfel o percepție eronată asupra cauzelor creșterii mortalității infantile.

Ce s-a spus: Recent, au circulat afirmații pe rețelele sociale și în anumite publicații online care susțin că președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, a achiziționat două iahturi de lux, Lucky Me și My Legacy, prin intermediari, cu o valoare totală de peste 75 de milioane de dolari. Mai mult, se afirmă că Zelenskyy deține o proprietate în valoare de 35 de milioane de dolari în Florida. Aceste narative sugerează că achizițiile ar fi fost făcute din fonduri de ajutor internațional sau prin mijloace obscure, în contextul războiului devastator dintre Rusia și Ucraina. Aceste povestiri au fost amplificate pe diverse platforme de social media, provocând speculații și îndoieli privind integritatea și transparența liderului ucrainean.

Ce s-a confirmat: Investigațiile efectuate de agenții de știri și organizații de fact-checking au infirmat afirmațiile privind achiziția presupusă de Zelenskyy a iahturilor "Lucky Me" și "My Legacy". Companiile de brokeraj responsabile pentru vânzarea ambelor iahturi au confirmat că acestea sunt încă disponibile pe piață și nu au fost vândute. Documentele prezentate ca dovezi ale achiziției s-au dovedit a fi nesigure și fără fundament real. În plus, nu există înregistrări sau dovezi credibile care să susțină că Zelenskyy deține proprietăți în Florida.

Narative false promovate: Aceste narative par să fie parte dintr-o campanie mai amplă de dezinformare destinată să submineze credibilitatea și suportul internațional pentru Zelenskyy și Ucraina.

Concluzii: Narativele false care circulă în mediul online privind cheltuielile exorbitante ale președintelui Zelenskyy sunt neîntemeiate și nu sunt susținute de dovezi credibile. Aceste narative par să fie parte din campanii de dezinformare menite să creeze confuzie și să submineze încrederea publicului în liderii ucraineni, în special în contextul războiului continuu dintre Ucraina și Rusia. Mai mult, aceste zvonuri contribuie la erodarea încrederii în autorități și la răspândirea scepticismului și confuziei în rândul populației.

Sursele noastre de fact-checking:

The Associated Press: Ukraine’s Zelenskyy did not purchase two luxury yachts in October. They’re still up for sale

Newsweek.com: Fact Check: Did Ukraine's Zelensky Buy a $48 Million Yacht?

USA TODAY: Fact check: No proof to back claims on Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy's assets and income

Logically Facts: No, Ukraine President Zelenskyy did not buy two mega-yachts worth $75 million