Logo_now
Adevărul despre vaccinurile COVID-19 în Islanda
Postări pe rețelele sociale și articole online au susținut că Islanda ar fi interzis vaccinurile COVID-19, bazându-se pe presupuse decese subite pentru care nu există dovezi. Un exemplu este postarea lui Jim Ferguson pe X (fostul Twitter) și un articol Evol News, ambele afirmând că Islanda a încetat administrarea vaccinurilor COVID-19.

Ce s-a spus: Postări pe rețelele sociale și articole online au susținut că Islanda ar fi interzis vaccinurile COVID-19, bazându-se pe presupuse decese subite pentru care nu există dovezi. Un exemplu este postarea lui Jim Ferguson pe X (fostul Twitter) și un articol Evol News, ambele afirmând că Islanda a încetat administrarea vaccinurilor COVID-19.

Ce s-a confirmat: Guðrún Aspelund, epidemiolog șef la Direcția de Sănătate Islandeză, a infirmat aceste afirmații într-un email adresat Reuters, subliniind că nu există un număr crescut de decese subite și că Islanda nu a interzis vaccinurile COVID-19. Islanda continuă să folosească vaccinul Comirnaty XBB.1.5/Pfizer, recomandând vaccinarea pentru anumite grupuri de risc. Acesta este un răspuns aliniat la recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind vaccinarea persoanelor cu risc ridicat, inclusiv vârstnici, imunocompromiși și lucrători medicali.

Narative false promovate: Aceste afirmații propagă narative conspirative, susținând că vaccinurile COVID-19 sunt parte a unei agende secrete a unei elite globale pentru a minți omenirea și a controla sau reduce populația, fără a furniza dovezi științifice solide pentru astfel de pretenții.

Concluzii: Afirmațiile privind interzicerea vaccinurilor COVID-19 în Islanda sunt false și nu sunt susținute de date oficiale sau raportări media credibile. Vaccinurile rămân un instrument crucial în lupta împotriva bolilor infecțioase, iar beneficiile acestora depășesc riscurile potențiale.

Sursele noastre de fact-checking:

Reuters Fact Check: Fact Check: Iceland has not banned COVID vaccines

AFP Canada: Covid-19 shots are not banned in Iceland

Economictimes: Has Iceland imposed a ban on Covid-19 vaccine? Here's the truth