Ce s-a spus: Pe rețelele sociale au început să circule zvonuri conform cărora 14 orașe din SUA se pregătesc să interzică produsele lactate, carnea și mașinile personale, până în 2030, pentru a combate schimbările climatice. În spatele acestor măsuri s-ar afla un “tratat” al Forumului Economic Mondial (WEF), la care aceste orase au aderat.
Ce am aflat: Nu există nicio dovadă că
14 orașe din SUA ar fi semnat un “tratat” care să accepte astfel de
interdicții. “Tratatul” la care se
face referire în știrile și afirmațiile false de pe rețelele sociale, este doar
un raport despre consumul urban, lansat sub egida unei cunoscute organizații
globale a primarilor. Raportul nu reprezintă un acord obligatoriu și nici nu
este afiliat în vreun fel cu WEF.
Ce s-a confirmat: Un purtător de cuvânt al organizației sub egida căreia s-a realizat raportul, a declarat pentru Reuters, că documentul reprezintă doar o analiză a emisiilor bazate pe consum în marile orașe, și nu are deci statut obligatoriu. Raportul invocat de către postările false, este de fapt un studiu din 2019 care oferă recomandări și analize pe anumite scenarii, despre cum s-ar putea reduce emisiile în marile orașe.
Narative false promovate:
„Forumul
Economic Mondial își accelerează planul de a crea foamete globală”.
„Elitele
globale, reprezentate de către WEF, au în plan instaurarea unui regim totalitar
la nivel mondial”.
Concluzii: Afirmații false ce alimentează teorii ale conspirației despre Forumul Economic Mondial (WEF) și criza climatică. In acest caz, dezinformarea se realizeaza prin utilizarea distorsiunilor și deformărilor pentru a alimenta narațiuni conspiraționiste.
Sursele noastre de
fact-checking: