Ce s-a spus: Pe rețelele sociale circulă informația falsă conform căreia 13 țări au semnat un pact comun prin care se obligă să își desființeze sectorul agricol în scopul salvării planetei. Multe postări au preluat această știre falsă, fiind prezentată ca o dovadă că “Forumul Economic Mondial (WEF) își accelerează planul de a crea foamete globală”.

Ce am aflat: Sursa acestei știri false este titlul unui articol al publicației The EU Times. Afirmația despre desființarea agriculturii apare în titlu, dar nu și în restul articolului. Dealtfel, în articol se menționează că cele 13 țări au semnat de fapt „un angajament ce supune fermierii unor noi restricții menite să reducă emisiile de gaz metan”. Contactat de Reuters, un purtător de cuvânt al ziarului, a declarat că publicația nu își asumă responsabilitatea pentru acel titlu, indicând o nota de subsol care le cere cititorilor să trateze articolul ca pe un material de satiră.
Ce s-a confirmat: Global Methane Hub (GMH) este de fapt o inițiativă care urmărește să atenueze schimbările climatice prin prin acorduri internaționale pentru reducerea emisiilor de metan, în primul rând în sectoarele energetice, agricole și deșeurilor. Liderii și miniștrii din 13 țări (Argentina, Australia, Brazilia, Burkina Faso, Chile, Republica Cehă, Ecuador, Germania, Panama, Peru, Spania, Statele Unite și Uruguay) s-au angajat printr-o declaratie comuna în timpul unei întâlniri din Chile în aprilie, să reducă emisiile de metan din sectoarele agricole respective. CEO-ul GMH, a declarat pentru Reuters că afirmațiile despre desființarea agriculturii „sunt complet eronate”.
Narative false promovate:
„Forumul Economic Mondial (WEF) își accelerează planul de a crea foamete globală”.
„Încălzirea globală este o invenție a elitelor globaliste și folosită ca argument pentru a pune în practica Marea Resetare”.
„Elitele globaliste au o agendă ascunsă de reducere a populației”.
Concluzii: Conținut media înșelător ce alimentează teorii ale conspirației. Cele 13 țări s-au angajat să reducă emisiile de metan în sectoarele agricole respective, nu să își desființeze agricultura.
Sursele noastre de
fact-checking:
Reuters.com - Fact Check-Headline that 13 nations
commit to abolish farming is false
Globalmethanehub.org - Major Livestock Producing Countries
Commit to Mitigate Methane in Agriculture