Resurse Educaționale Factboost  - Postări Blog

Metodologie de cercetare a (dez)informării în spațiul online
By admin | |
Într-un spațiu online intens populat de informații mixte, demersurile ce țin de dezinformare devin parte integrată a nenumărate domenii și meserii. Fact-checking-ul este o practică ce vizează verificarea acurateței informației, și, pentru a ține pasul cu viteza de propagare a informației online, capătă diverse aplicații automatizate. Odată cu popularizarea acestor demersuri de automatizare, este esențial să punem întrebările corecte în raport cu ce limite și ce beneficii poate avea automatizarea pentru fact-checking. În mod tradițional, fact-checking-ul este un proces critic uman, dependent de context și nuanțe culturale diverse. Cu toate acestea, diverse instrumente de automatizare pot ajuta în procesul de fact-checking - atâta timp cât filtrul critic uman rămâne în prim-plan.
Associated Press, precaută în privința folosirii IA generative pentru redactarea știrilor
By admin | |
În virtutea principiului transparenței, reputata agenție internațională de știri Associated Press (AP) a publicat recent un ghid privind utilizarea IA pentru producerea de conținut jurnalistic. Noua ediție a manualului AP îi avertizează pe jurnaliști să evite limbajul care atribuie caracteristici umane sistemelor IA. Manualul mai recomandă ca orice rezultat la care s-a ajuns prin intermediul IA generative ar trebui tratat ca material din surse neverificate. Astfel, jurnaliștii AP trebuie să aplice politicile editoriale și standardele agenției atunci când iau în considerare orice astfel de informație pentru publicare.
Analiza realității din spatele afirmațiilor că vaccinul Covid-19 mărește riscul de deces cu 91% în Regatul Unit
By admin | |
Un val de postări pe rețelele sociale susține că datele din Regatul Unit indică un risc de deces cu 91% mai mare pentru persoanele vaccinate împotriva Covid-19, comparativ cu cele nevaccinate.
Orașul de 15 minute: Restricții de libertate sau promovare a durabilității?
By admin | |
În social media și în unele sectoare politice, a circulat ideea că orașul de 15 minute, un concept de planificare urbană ce a început să fie implementat în orașe precum Paris, Bogotá sau Barcelona, ar încerca să interzică persoanelor să intre sau să iasă din propriile cartiere, impunând astfel o formă de segregare sau control asupra populației.
Dezvăluire: videoclipul cu copii care se joacă cu obiecte sexuale nu reflectă educația sexuală în Olanda, ci o campanie împotriva prostituției infantile
By admin | |
Pe aplicația WhatsApp a circulat un material video în copii se joacă cu obiecte sexuale. Mesajul anexat susținea că aceasta reprezintă un program educațional în Olanda și critica societatea occidentală pentru decăderea morală și pentru promovarea unei educații nocive pentru copii mici.
Dezmințire: Falsul articol despre „încălzirea globală asimptomatică” în Irlanda
By admin | |
Un screenshot, care circula pe rețelele sociale, părea să afișeze un titlu de la Irish Independent, care cita pe Profesorul Luke O'Neill spunând că Irlanda suferă de „încălzire globală asimptomatică".