Logo_now
Jurnalismul OSINT – un instrument redutabil de combatere a dezinformării
Jurnalismul OSINT se folosește de toate resursele disponibile public, pentru a verifica povestea reală din spatele unei imagini sau a unui videoclip. Din acest motiv, OSINT este o metodă foarte eficientă de fact-checking și depistare a încercărilor de dezinformare, mai ales în situații de criză și conflict precum războiul din Ucraina. Se poate afirma astfel despre OSINT, că este un instrument ce completează jurnalismul tradițional, mai ales în lupta cu dezinformarea.

Abundența de date si informatii din mediul online, generată de avansul tehnologic rapid, a deschis noi căi și oportunități pentru jurnalismul de investigație. OSINT (Open-source intelligence) este practica colectării, analizei și diseminării  informațiilor obținute din surse deschise (open-source), disponibile public. Astfel, un jurnalist are la îndemână acum o gamă largă de instrumente digitale, precum geo-localizare, crono-localizare, platforme social media, imagini furnizate de sateliți, sau chiar camere web instalate în locații publice ce transmit în timp real. Mai ales platformele de social media, reprezintă o sursă publică foarte vastă de date și metadate.

 

În tot acest ocean de informații digitale disponibile public, a aplica metoda OSINT înseamnă a naviga cu succes spre aflarea adevărului, combinând gândirea critică cu cea creativă. Întocmai ca într-un puzzle, datele adunate din diferite surse, pot fi asamblate și coroborate într-un mod creativ, dezvăluind astfel fapte și informații relevante, ce pot combate dezinformarea și știrile false. Abilitatea de a utiliza instrumentele digitale la un nivel avansat, devine astfel o necesitate pentru jurnalistul contemporan. Tehnologia OSINT se bazează din ce în ce mai mult pe algoritmi și automatizarea procesului de culegere a informațiilor relevante, oferind un acces extins și în timp real la datele disponibile.   

 

Jurnalismul OSINT se folosește de toate resursele disponibile public, pentru a verifica povestea reală din spatele unei imagini sau a unui videoclip. Cu ajutorul unor aplicații precum Google Street View sau Geoconfirmed, o platformă globală de analiză a geo-localizării, se pot face, de exemplu, confirmări de locație ale filmărilor din războiul din Ucraina. Forma unei clădiri sau a unui element natural dintr-o astfel de imagine, pot fi elemente suficiente pentru a confirma locația unui anumit fragment dintr-o filmare. Din acest motiv, OSINT este o metodă foarte eficientă de fact-checking și depistare a încercărilor de dezinformare, mai ales în situații de criză și conflict precum războiul din Ucraina. Se poate afirma astfel despre OSINT, că este un instrument ce completează jurnalismul tradițional, mai ales în lupta cu dezinformarea.